lauantai 5. joulukuuta 2009

SUOMALAISTEN JOKAIHMISEN OIKEUS 2010

Suomalaisille annetaan hallituksen esittämä uusi jokaihmisen oikeus 1.1.2010. Meille taataan vapaa laajakaistaoikeus nettimaailmaan. Media tarjoaa jo vahvasti lisätietoa saatavaksi www-sivuilta. Missä on Sinun lähin www-asemasi?

Suomen päätös olla ensimmäinen maailmassa vapaan laajakaistapalvelun tarjoajana kailille kansalaisille edellyttää myös vapauden käyttömahdollisuutta. Jokaisella suomalaisella tulee olla kohtuullien kävelymatka kouluun tai kirjastoon, paikalliseen nettikahvilaan.

Pääministeri Matti Vanhanen ehdotti yrittäjien teitotekniikkaosaamisen ja johtamisen mallia muille. Jorma Ollila on näyttänyt työssään nämä mallit. Nettikeskukset nimetään Jorma Ollila -kouluiksi.

Kaukana keskustoista asuvat suomalaiset ottavat kyläkoulun tai kirjaston uuteen käyttöön. Avatussa nettikahvilassa saavat kaikki kyläläiset harjoutella tämän jokaihmisen oikeuden käyttöä ja neuvoa toisiaan välttämättömien asioiden hoitamisessa. Paikalisen Jorma Ollila -koulun oppilaat ovat osaamisen edelleen välittäjiä.

Pienet kyläkoulut ja kirjastot varustetaan laajakaistayhteyden lisäksi tarvittavilla tietokoneilla lähialueen ihmisille. Koulun oppilaat saavat kokea nettiyhteyden merkityksen monien hoidettaavien asioiden nopeana apuna. Nettikirjastossa voi koulupäivän jälkeen opiskella ja hoitaa henkilökohtaisia asioita. Kahvila on kyläläisten sosiaalisen tapaamisen paikka.

Kylät kehittyvät tavoiteltaviksi paikoiksi asua, kun lähellä on koko maailma. Koulu tulee tavoiteltavaksi paikaksi kaikille lähialueen lapsille, kun heillä on täällä erityisoppimisen mahdollisuus. Nämä koulut yhdistetään etäopetuksen verkkoon maailman parhaiden oettajien tunneille.

Me suomalaiset odotamme hallituksen ja eduskunnan nopeita päätöksiä jokaihmisen uuden oikeuden käyttöön ohjauksessa.

Matti Kivinen

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti