tiistai 1. toukokuuta 2018

SIMO MÄKIPÄÄ

                                              SIMO MÄKIPÄÄ 12.01.1938 - 29.03.2018

Luokkakokous Bank-ravintolassa



4. Lyska 57. Kokous 6.4.2018.

Tervehdys Vaasasta, jossa sataa räntää taivaan täydeltä. Hienot hanget katoavat ja vesi sekä lumiloska lotisevat! Meitä "Lyskanpoikia" oli tänään Bank ravintolassa seitsemän: Antti, Eeli, Heikki P., Leo, Markku, Pentti ja minä. Antti oli vaimonsa Hilkan kanssa hakenut Markun kokoukseen, onhan tänään hänen syntymäpäivänsä. Onnea Markku vielä kerran.
Pentillä on tästedes entistä lyhyempi matka kokouksiimme kotoaan Gerbystä, osoite: Hellaksentie 11, 65280 Vaasa. Mukavaa.
Söimme maukkaan lounaan, jonka jälkeen nautimme Heikki P:n tarjoamat kakkukahvit ensi sunnuntaina olevan syntymäpäivänsä johdosta. Kiitos Heikki, Othellon kermakakku oli hyvää. Onnea jo etukäteen, 80 v. tulee Sinullakin täyteen.
Meillä riitti juttua ja iloista muistelua niin, että kokous kesti taas kaksi tuntia.
Puhuimme ensin ruoan laitosta kun Eeli kertoi aikovansa huomenna laittaa ehdottamaani tonnikalakeittoa: kattilaan vettä, paketillinen valmiita pienemmäksi pilkottuja keittojuureksia, muutama kuorittu ja pilkottu peruna, pilkottu sipuli (jos siitä pitää) , ½ x vihanneskeitto kuutio (tulee kovin suolaista keittoa jos laittaa koko palan), muutama kokonainen maustepippuri sekä purkillinen öljyyn säilöttyä tonnikalaa, ei kuitenkaan hiutaleina olevaa (öljyn voi valuttaa poiskin jos ei halua sitä keittoon). Sitten vain keitetään ja annetaan muhia kypsäksi.

Seuraavaksi muistelimme aikaa, jolloin olimme vähän toisella kymmenellä. Useimpien kotipihalla oli vanhasta tynnyristä tehty keittiöjäteastia, joka haisi pahalle ja jonka pinnalla kiehui kuumana kesäpäivänä valkoisena massana kärpäsentoukkia. Yäk! Mutta joku sikalan omistaja kävi kyllä säännöllisesti tuon ällöttävän pöntön tyhjäämässä. Oli myös iso puinen putulaatikko muita jätteitä varten. Se keräsi rottia, joita pojat yleensä jahtasivat sekalaisella menestyksellä. Vörkkärillä asuneella Eelillä oli koira Popi, joka oli oikea rottakoira. Heidän liiterinsä lattian alta kuului kerran vikinää ja kun Eeli nosti lattialaudan pois, paljastui sen alta rotan pesä, jossa oli 5-6 vaaleanpunaista rotanpoikaa. Popi tuli kutsuttuna paikalle, nosti rumasti irvistäen rotanpojat ylös lattialle ja söi ne hyvällä ruokahalulla.
Minä taas tein vanhoissa kansatieteellisissä kirjoissa kuvatun ansalangan hevosen häntäjouhista. Viritin sen putulaatikossa olevan rotanreiän kohdalle raskaaseen seipääseen kiinnitettynä ja jäin kotini ikkunalle odottamaan. Eipä aikaakaan kun seiväs heilahti. Juoksin ulos ja nostin seipään korkealle, silmukassa roikkuva, kirkuva rotta oli kuin ahven ongessa. Yritin tappaa sen heilauttamalla se voimalla pihan lankkuaitaa vasten, mutta se taisi kyllä päästä karkuun kun jouhilankani katkesi.

Kokouskabinettimme kohdalla, Raastuvankadun toisella puolella sijaitsee entinen Suomalaisen Klubin rakennus, jonka alakerrassa toimi kaljakuppila Elite. Suomalainen klubi ei enää talousvaikeuksiansa takia toimi tuossa rakennuksessa. Entisissä klubin tiloissa on nykyisin ruotsienkielisten vapaamuurarien loosi, josta merkkinä talon parvekkeella liehui Temppeliherrain punavalkoinen lippu. Keskustelimme hetken talon toiminnoista. Siellä olevan ravintolan tiloissa mekin aikanaan juhlimme penkkareita ja sieltähän Leo löysi Leilansa.

Juttelimme kyllä ihan vähän Vaskiluotoon ja entiselle Linja-auto aseman tontille suunnitteilla olevasta rakennustoiminnasta mutta kumpikaan ei tänään meitä juurikaan kiinnostanut.

Ravintolan tarjoilija otti meistä Leon kameralla kuvan " seitsemän veljestä". Saamme sen kunhan Leo ehtii sen lähettää.
Seuraava kokous pidetään samassa paikassa 4.5.2018 klo 12.00 alkaen.
Mukavaa Vapun odotusta Raimo
-->


Luokkatoverimme Simo Mäkipää on kuollut ja haudattu. Lähetän tässä kopion tänään sanomalehti Pohjalaisessa julkaistusta ilmoituksesta. 

Meitä luokkatovereita ei jostain syystä haluttu pitää tilanteen tasalla eikä meitä haluttu myöskään siunaustilaisuuteen, joten tämänaamuinen  ilmoitus tuli meille kaikille yllätyksenä.

Rauha Simon muistolle.

Toivotan kaikesta huolimatta teille kaikille mukavaa Vappua! Raimo

Ps. Jää sulaa pohjoisella kaupunginselällä paikalleen, vain pienehkö jäälautta on enää muistona talvesta. Muistattehan, että jää lähti vappuna 1957 vasta toukokuun 11 P:nä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti