maanantai 3. elokuuta 2015

SIRPISTÄ PUIMURIIN

Sirpistä Puimuriin 2015




Kyrönmaan Maatalousmuseo Osuuskunta perutettiin 2006. Maatalouskoneista ja maatalousperinteestä kiinostuneet olivat järjestäneet Sirpistä Puimuriin kone-ja työesittelyn Vanhankirkon Pappilanvainiolla 2004 ja 2005. Osuuskunta päätti ostaa vanhan Osuusmeijerin sikalakiinteistön ja muokata sen matalosumuseoksi. Perustajajäsenet ottivat riskin ja takasivat henkilökohtaisesti lainan sikalan maksamiseksi. Sirpistä Puimuriin 2007 esiteltiin toimivia koneita, korjattiin viljaa ja perunoita jo Sikalan markilla. Vuoden 2010 lopussa osuuskunta kaipasi lisää tiloja toiminnalleen ja hankki tien toisella puolella sijaitsevan vanhan meijerikiinteistön.

Perinnetapahtumassa 2015 aurinkoisena lauantaipäipäivänä seurasi näytöksiä ja koneparaatia yli 2000 tuttua ja vierasta. Sirpistä Puimuriin -tapahtumassa esitellään vanhoja traktoreita, puimakoneita ja maamoottoreita. Työnäytöksissä viljaa korjataan eri menetelmin, kaivetaan sala-ojia ja kynnetään hevosilla. Pajatöitä, kotieläinten hoitoa ja muita työnäytöksiä voi ihmetellä, miten kansalle saatiin ruokaa sata vuotta sitten.

Sirpistä Puimuriin 2015 koneparaati

https://youtu.be/hVz9YDjvwK0

Teemana BELARUS traktorit ja muut idän ihmeet eri vuosikymeniltä. Erikoisuutena PALAMARKA Romaniasta. Viime kesänä esittelin portilla sirppejä. Vieras mies oli kiinnostunut kuulemastaan kertoen muistoja viljankorjuusta Romaniassa. Tänä vuonna saimme esitellä T. Tenevin tekemän ja lähettämän kouran jatkeen ja käden suojuksen romanialaisen Palamarkan.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti