torstai 16. helmikuuta 2017

VAPAUSSOTA ALKOI TAMMISUNNUNTAIN AATTONA LAIHIALLA

VAPAUSSODAN ENSIMMÄISET UHRIT LAIHIALLA

 Vapaussota alkoi Laihialla  murheellisesti. Se vaati viisi veriuhria, joista nuorin oli isoisäni, paapan  veli Niilo Johannes (Jussi) Havusela .     Hulmin kasarmi  vapautettiin kuitenkin venäläisistä sotilaista  27.1.1918. Tapahtuma liittyy  valtakunnalliseen suureen murrokseen .
 Vuosi 1917 oli Laihialla rauhallinen. Maaseudun vakava talonpoikaisväestö eli omaa hiljaista uutteran työn leimaamaa elämäänsä.  Kesällä oli saatu huono sato, mikä masensi mieliä. Kansakouluja oli perustettu runsaasti, mutta koulunkäynti ei silloin vielä koskenut jokaista lasta.  Nuorisoseurat toimivat ahkerasti myös nuorison mielipiteiden muokkaajina. Työväenyhdistys oli perustettu toistakymmentä vuotta aikaisemmin.  Hulmin kasarmille syksyllä saapuneet venäläiset ratsusotilaat kuuluivat kuvaan. He  kävivät taloissa ostamassa heiniä hevosilleen ja halkoja kasarmirakennusten lämmittämiseen sekä elintarvikkeita. Heillä oli myös tapana käydä työväentalolla tansseissa. Punakaartia ei Laihialle koskaan perustettu. 
Sanomalehtiä,  Ilkkaa ja Vaasaa luettiin ahkerasti.  Santeri Alkio  ilmaisi suorasukaisesti mielipiteitään perustamansa Ilkan sivuilla ja hänen sanaansa luotettiin. Toimiessan eduskunnna varapuhemiehenä hänellä oli laajempi näkökulma valtakunnan asioihin kuin maaseudun väellä.  Heinäkuussa hän kirjoitti: “Pohjalaisissa nousee vapauden henki. Sen tuntee oikein ilmassa.  Elämme joka tapauksessa suuressa käännekohdassa”.   Alkion ja naapurikunnan Mustasaaren esimerkin  innoittamina perustettiin lokakuussa Laihialle suojeluskunta  1. palokunnan peitenimellä.  Kunnan luottamusmiesten pidättäytyessä suojeluskuntaan liittyi paljon nuoria miehiä, joilla oli innostusta mutta ei kokemusta eikä vaikutusvaltaa.  Mukaan liittyi myös  ikäisekseen harvinaisen kookas ja voimakas,   vasta 15-vuotias Niilo Johannes Havusela. Saman kylän 17-vuotiaan Mikko Itämäen kanssa he osallistuivat harjoituksiin.  Harjoituksia pidettiin kylittäin pienissä ryhmissä peitettyjen ikkunain takana. Aseistuksen puuttuessa kivääritemppuja tehtiin luudanvarsia ja suksikeppejä käyttäen.
Vapaan isänmaan saavuttaminen oli tuolloin laihialaisten ainoana tavoitteena.
Ratkaisevan sysäyksen vapauden tahtoon antoi kotinurkilla Tuovilassa jouluna  venäläisten sotilaiden suorittama siviileihin kohdistunut verityö.  Sen seurauksena heti joulunpyhien jälkeen pidettiin  kansalaisakokous, jossa Santeri Alkio kehotti järjestäytymään vierasta valtaa vastaan. Venäläinen sotaväki  oli karkoitettava maasta. Päätettiin hankkia aseita ja suojeluskunnalle johtaja.   Suomi oli tällöin jo julistautunut itsenäiseksi.
Aseita ei ollut helppo saada. Yötä vasten lähdettiin hakemaan  aseita neljän hevosen ja kahdeksan miehen voimalla Maksamaalta, jonne niitä oli saatu Saksasta saapuneelta Equity aselaivalta.  Laihialaiset saivat pettymyksekseen kuitenkin vain 35 kivääriä ja 5000 panosta. Paluumatkalla  ja purkamispaikalla Similän pihassa selvittiin säikähdyksellä venäläisistä sotilaista.  Samalla laivalla  oli saapunut pälkäneläinen jääkäri Laakso, josta saatiin Laihian suojeluskunnalle johtaja ja joka  johti  Hulmin kasarmin valtausta.  Ampumaharjoituksia saatetiin pitää nyt ulkosallakin venäläisten välinpitämättömyyteen luottaen.    Eräs aikalainen tokaisi, että riihen seinään jopa osuttiin 100 metrin päästä!
Mannerheimin päiväkäskyn mukaan venäläiset piti riisua aseista  28.1.1918 klo 3 aamuyöllä.  Laihialle saatiin kuitenkin päämajasta lähtenyt määräys, että heidän tuli riisua  Hulmin 70-miehinen ratsuväki aseista jo edellisenä iltana.  Viesti levisi kulovalkean tavoin ympäri pitäjää.  Jokikylässä sattui olemaan hartausseurat ja Isokylässä  Laihian Hevosyhdistyksen vuosikokous, joissa oli paljon väkeä koolla. Kaikkia asekelpoisia  miehiä  kehotettiin kokoontumaan kirkonkylän nuorisoseuralle klo 18.  Tänä historiallisena tammisunnuntaina klo 15-17 välillä Laihialla oli vilskettä.  Ilmassa oli sähköä ja suurta jännitystä. Mukaan tulisi ottaa ase,  evästä ja jos mahdollista tulisi saapua hevosilla.   Tarkoitus oli, että Hulmin aseriisunnan jälkeen laihialaiset osallistuisivat  Hulmilta saadun asetäydennyksen turvin Vaasan 2000-miehisen kasarmin valtaamiseen  Mannerheimin antamana ajankohtana.  Oravametsällä olleita viesti ei tavoittanut!
Klo 18 nuorisoseuran pihassa oli paljon hevosia ja salissa miehiä  (130-200) tungokseen asti. Miehet jaettiin kolmeen ryhmään ja matkaan lähdettiin innostunein, reippain ja rohkein mielin. Etujoukko jääkäri Laakson johtamana kulki reellä  ja jälkijoukko kävellen, isännät ja rengit rinta rinnan.  Innokkaana kulki myös Niilo Johannes 1-piippuista haulikkoa olalla kantaen vierellään Mikko (Mikki) aavistamatta, ettei hänestä koskaan tulisikaan  talon isäntää siihen Havuselan talon puolikkaaseen, jonka vanhemmat olivat varanneet häntä varten. Jussi oli innokas maanviljelijän alku. “Hänelle ei hehtolitra ruista ollut taakka eikä mikään”, kehuskeli isä ylpeänä.   Nuori Mikki  Itämäki joutuisi näkemään vertaansa vailla olevia kauheuksia.  Myöhemmin elämässään tämä osallistui   talvisotaan.
Upseerien, jotka olivat majoitettuina läheisiin maalaistaloihin, vangitseminen sujui vielä hyvin ilman vastarintaa.   Kulkueen peräpään miehet  veivät myös talteen  Ylipotin riiheen 7-8 rakuunaa, jotka sattuivat tulemaan vastaan matkallaan työväentalon sunnuntaitansseihin. Vastaan tulleen Karin vanhanisännän lausuma: “ Ei pidä mennä karhun pesälle ilman kintaita”,  viittasi aseiden vähyyteen. Kaikilla miehillä ei ollut asetta lainkaan. Laihialaiset luottivat liikaa ylivoimaansa.
Hulmilla neuvottelut päättyivät ankaraan ammuskeluun. Tämä saattoi johtua  venäjän kielen taidon puutteesta ja siitä, että puhelinyhteydet päällystöön oli katkaistu. Luodit viuhuivat puiston puiden lomassa. Pimeässä puiston puut  suojasivat vakavilta haavoittumisilta, mutta venäläisten edetessä kovaa huutaen kohti porttia miehet alkoivat juosta pakoon eri suuntiin jokea ja maanteitä pitkin.   Niilo Johannes, Mikki ja muutamat muut olivat hakeutuneet porttia lähes vastapäätä olevan Laihian joen ylittävän pukkisillan alle turvaan.  Sinnekin sateli luoteja sivuilta ja sillan läpi. Niilo Johannes oli saanut luodin reiteensä. Yrittäessään kiivetä siltapalkkien päälle suojaan hän  putosi alas  jäälle, jossa häntä ja neljää kohtalotoveria kidutettiin raaásti pistimillä.  Pudotessa hänen haulikkonsa perä oli katkennut.  Mikki, jota rakuunat eivät pimeässä huomanneet siltapalkkien suojasta, kuuli kuolevien kauheat valitukset ääntäkään päästämättä.  Kerran Niilo Johannes yritti nousta ylös ja sanoi: “ Eiköhän Mikki lähretä jo kotia” ja vaipui takaisin jäälle. Märälle jäälle hän jäi  neljän kuolleen kanssa makaamaan pitkäksi aikaa.  Joku toinenkin  Mikin lisäksi selvisi sillan palkkien suojassa ja joku jäällä tekeytymällä  kuolleeksi.
Epäonnistuneen hyökkäyksen jälkeen vallitsi Laihian yössä jännittynyt, outo tunnelma. Kasarmin läheisistä taloista naisväki ja lapset hakeutuivat suojaan muualle. Väkeä kulki  suurin joukoin kirkonmäelle kuulemaan uutisia. Mieltä rauhoitti tieto, että Isokyrön suojeluskunnasta  40 miehen joukko oli tulossa apuun kivääreineen.  Ennen puolta yötä Hulmilta alkoi kuulua ammuskelua.    Tällä kertaa venäläiset eivät tehneet vastarintaa vaan pakenivat ratsain kohti Vaasaa, jonne he eivät koskaan kuitenkaan päässeet. Hälytyksen saaneet Tuovilan ja Mustasaaren suojeluskuntalaiset  surmasivat heistä osan ja osa antautui.
Kun Havuselaan tuli tieto, että Niilo Johannes makasi pahoin haavoittuneena erään talon tuvassa, parkaisi Liisa-äiti ja menetti tajuntansa. Isä-Matti valjasti hevosen reen eteen ja lähti viemään kuopustaan yli 20 kilometrin päähän Vaasan sairaalaan. Matkalla kohdatut Laihialta paenneet venäläiset rakuunat eivät puuttuneet matkan tekoon. Niilo Johannes nukkui koko matkan. Lopullisesti hän nukkui pois sairaalassa 30.1.1918.  Vainajalla oli pistimen reikiä useissa kohdissa, pistimen haava vatsasta läpi ruumiin sekä kiväärin perän aikaan saamia kolhuja.
Minulla on muistona mustareunainen kirje, jossa  Liisa ja Matti Havusela kutsuvat saattoväkeä kokoontumaan kotitilalleen ennen ja jälkeen poikansa hautaan siunaamisen lauantaina 9.2.1918 klo 1 j.p.p..   Pitkä  surusaatto seurasi vainajaa kodista kirkolle.  Vapausodan viiden ensimmäisen pohjalaisen uhrin siunaamiseen osallistui yli 3000 henkilöä. Osallistujia oli kaikista Etelä-Pohjanmaan kunnista. Vainajat siunattiin ja  saatettiin sankarihautaan sotilaallisin kunnianosoituksin.
Hulmin kasarmi vapautui venäläisestä sotaväestä. Saaliiksi saatiin 120 kivääriä, 50000 patruunaa ja 30 hevosta. Laihialaiset eivät kuitenkaan koskaan ehtineet mukaan Vaasan vapauttamiseen asesaaliineinsa.
Oppikoululaisena pyöräilin päivittäin vanhaa maantietä pitkin tuon kohtalokkaan sillan ohitse. Samalla kohdalla, toisella puolen tietä oli Hulmin puisto hylättyine kasarmirakennuksineen ja toisella puolen kuusiaidan ympäröimänä vapaussodan alkamisen muistomerkki. Graniittipatsaaseen on ikuistettuna sanat: Tällä paikalla aloittivat Laihian miehet vapaussodan tammikuun 27.pnä 1918. Lisäksi kaiverettuina on Hulmin valtauksessa kuolleiden viiden miehen nimet, mukana talollisen poika  15-vuotias Jussi Havusela. Muut kuolleet olivat nahkuri Juho Valo (47v), talollisen pojat Johannes Filppula  (33v)  ja Iivari Mäkelä (21v) sekä renki Uuno Koivuniemi (19v).


Lähteinä käytetty perimätiedon lisäksi teoksia: Alpo K. Rapila: Laihialaiset vapaussodassa (1971),  E. Heporauta (toim.): Sankaripoikia I. (1937) ja Aulis J. Alanen: Eteläpohjalaisia taisteluissa 1  (1980)

Kaija Lönnroth